Sa vorbim despre constienta

<Continuare> [Apa vie nu-i prostie]

Pamantul e viu?

Exista materie “moarta”? Ce inseamna “viu”? J

Ce dovada avem ca materia de orice fel ar fi ea, vie sau nevie nu e si ea constienta?

Modul nostru de a defini aceste lucruri este destul de grosolan si prost informat in opinia mea.

Revin la ideea cu nivelurile. Nivelul de constienta pare sa fie specific nevoilor care la randul lor sunt specifice rolului. Pamantul nu face altceva decat sa existe. Evident ca omul are nevoie de un nivel mult mai mare de constienta, si implicit de libertate, pentru ca rolul sau e de explorator pana una-alta.

Era speculatia aceea ca putem explica aparitia constientei intr-un sistem destul de mare care functioneaza armonios (in sensul de ‘pace’, nu in sensul armonic matematic, desi daca stau si ma gandesc, armonic inseamna ca are toate armonicile inrudite, nu-i lipseste nici una si care “se potrivesc”) Lumea nostra e destul de mare si, in anumite limite, pare armonioasa. Ar putea fi bine-merci, constienta J

Animalele sunt constiente? Indubitabil. Dar insectele? E de discutat, stiintific nu: par mecanice. Dar ar putea fi, conform acestei teorii a nivelurilor de constienta.

Animalele par sa fie, in lumina studiilor din ultimii ani, mult mai inteligente decat realizam noi. Sunt sisteme adaptative, capabile sa invete. Doar lipsa/saracia limbajului sau mai degraba greutatea noastra de a intelege limbajul lor, poate si diferenta scopului lor le face sa para astfel. In ultima vreme cercetatorii au obtinut rezultate spectaculoase si acum imi dau seama cat de importanta este munca lor pentru evolutia noastra. Practic prin revers-engeniering au inceput majoritatea realizarilor tehnice ale omului. Pana acum inteligenta animala a fost considerata mecanica – vezi studiul spectaculos privind memoriade scurta durata a cimpanzeilor (au pus oameni si cimpanzei sa enumere pozitia a 14-20 de numere dupa ce le-au vazut cateva secunnde). Ca o fi mecanica sau nu, este evolutiva. Asa ca nu m-as mira sa avem parte de “Planet of apes” la un moment dat.

<Continuare> [Ne mancam moartea cu lingurita]


–––––––––––––––––-

dr. Daniel Ganea

Medic de familie, Ecografie la domiciliu,

Medic urgente ambulanta privata

http://ConsultatiiLaDomiciliu.ro
Comunitatea Oamenilor Sanatosi

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: